Què en sabem dels DIAFRAGMES?

Què en sabem dels DIAFRAGMES?

Què en sabem dels DIAFRAGMES?

Els diafragmes que més coneixem són el toràcic (múscul diafragma) i el diafragma pèlvic (sòl pèlvic), però existeixen altres diafragmes com la tenda del cerebel, la llengua, el terra de la boca, el diafragma clavicular o la planta del peu. Aquest diafragmes el que fan és equilibrar pressions i tenen importància en la nostra postura i en l’esmorteïment i distribució de càrrega. No només són importants a nivell estructural sinó també a nivell circulatori i limfàtic. També seran importants en altres funcions com la respiració nasal, masticació, deglució i l’equilibri.

Diafragma toràcic

El diafragma toràcic és el múscul que separa el tòrax i l’abdomen, té forma de paraigües i se situa de forma transversal a l’eix longitudinal del cos. Està situat per sota dels pulmons i per sobre dels òrgans de l’aparell digestiu.

Té una estructura en forma de dues cúpules i comprèn una part muscular perifèrica i una zona tendinosa o aponeuròtica anomenada centre frènic on se situa l’origen del diafragma toràcic. És un múscul amb varies insercions:

  • Porció esternal: cara posterior estern.
  • Porció costal: De la 7ª a la 12ª costella amb una direcció descendent de davant a darrera. És el principal múscul inspiratori ja que al contraure’s augmenta el volum toràcic.
  • Porció vertebral: S’insereix a la part posterior a la zona dels pilars del diafragma i a la cara anterior dels cossos vertebrals , amb la diferència que al costat esquerre s’insereix de L1 a L3 i del costat dret de L1 a L4.

El diafragma està innervat pels nervis frènics, els quals tenen origen a les branques ventrals de les arrels cervicals de C3, C4 i C5. Cada nervi frènic innerva l’hemidiafragma homolateral, per lo que cada cavitat pulmonar pot funcionar amb independència de l’altra.

Quines són les funcions del diafragma toràcic?

La principal funció del diafragma és la respiratòria. Durant la inspiració el múscul es contrau i les cúpules baixen i en la expiració el múscul es relaxa i les cúpules pugen.

El diafragma toràcic no només serà important per la respiració sinó també a nivell digestiu, pels següents motius:

  • Té un orifici (hiatus) per on passa l’esòfag
  • El nervi vago, que s’encarrega de tot el procés digestiu, l’entravessa.
  • El propi moviment d’ascens i descens del diafragma toràcic serà important pels moviments peristàltics i la motilitat dels òrgans i visceres que té a sota.

També serà important a nivell circulatori, ja que també és entravessat per l’arteria aorta i la vena cava inferior, entre altres vasos i nervis, i té una important relació amb el sistema limfàtic, ja que també travessa el conducte toràcic.

Diafragma pèlvic

El diafragma pèlvic o sòl pèlvic és el conjunt de músculs i teixit conjuntiu que entapissa la part inferior de la pelvis. La seva principal funció és la de sostenir els òrgans pèlvics (bufeta, úter, vagina i recte) en la posició adequada perquè d’això en depèn el seu bon funcionament.

A nivell muscular el més important és l’elevador de l’anus, ja que cobreix la major part de la pelvis. També en formen part el múscul piramidal i l’obturador intern. Els òrgans pèlvics poden dividir-se en 3 components: anterior (bufeta i uretra), mig (úter i vagina) i posterior (recte, conducte anal i esfínter).

Quines són les funcions del sòl pèlvic?

  • Funció d’amortiment: Davant d’una situació d’esforç, absorbeix el moviment de les vísceres provocant un descens del diafragma, com quan riem, cantem, quan agafem un pes o quan toquem un instrument de vent.
  • Funció de continència: El sòl pèlvic controla els esfínters per una correcta micció i defecació.
  • Funció de sosteniment: El sòl pèlvic actua com a tap perquè els òrgans no “s’escapin” (prolapses) tant per via anal com vaginal. Això significa que el sòl pèlvic aguanta el pes de la bufeta, l’úter, el recte, la vagina i l’uretra. I a la vegada el pes dels òrgans digestius.
  • Funció sexual: Uns músculs perineals amb un bo to muscular milloren la qualitat de les relacions sexuals.

Com s’entenen els diafragmes a nivell osteopàtic?

A nivell osteopàtic entenem els diafragmes com un sistema amortidor. Serà important tenir els diferents diafragmes sense disfuncions per tal de tenir un bon sistema amortidor i una bona postura per lluitar contra la gravetat quan estem de peu.

També serà important com hem dit abans a nivell fluídic ja que si aquests diafragmes estan “lliures” hi haurà un bon bombeig arterial, retorn venós i un millor drenatge limfàtic.

WhatsApp chat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem les “cookies” a la web per millorar la teva experiència de lectura. Si vols saber-ne més pots llegir la nostra política de cookies i de privadesa.    Més informació
Privacidad