Què en sabem de l’HÈRNIA DISCAL?

Què en sabem de l’HÈRNIA DISCAL?

Què en sabem de l’HÈRNIA DISCAL?

Anatomia de la columna vertebral

La columna vertebral està formada per la part òssia que serien els cossos vertebrals. Entre un cos vertebral i el subjacent hi tenim un disc intervertebral, format per aigua i col·lagen, que el que farà serà esmorteir la carga que rebem per la gravetat i facilitar els diferents moviments que fem amb la columna. Cada un dels discs intervertebrals està format per dos components:

 • Anell fibrós: És la part més externa, resistent i flexible del disc.
 • Nucli polpós: És la part del centre del disc, és més tou i gelatinós.

Què és una hèrnia discal i quines són les causes d’aparició?

L’hèrnia discal és la sortida del nucli polpós a través d’una fissura de l’anell fibrós del disc intervertebral.

L’hèrnia discal sòl aparèixer degut a una degeneració discal causada pel pas dels anys. A mesura que envellim, els discs es van fent menys flexibles, tenen menys aigua, menys col·lagen i seran més propensos a esquinçar-se o trencar-se.

Normalment el fet de fer moviments repetitius de flexo- extensió d’esquena, girs o transport de material pesant influeix a vegades més que no pas l’edat. Ja que hi ha molta gent jove amb hèrnies discals, algunes de les quals són asimptomàtiques.

Un traumatisme com una caiguda seria estrany que fos el motiu de l’aparició d’una hèrnia discal.

Quina és diferència hi ha entre protrusió i hèrnia discal?

 • Protrusió discal: consisteix en el bombament de l’anell fibrós que envolta el disc intervertebral.
 • Hèrnia discal: és la sortida del nucli polpós a través d’una fissura en l’anell fibrós del disc intervertebral.

La diferència doncs entre protrusió i hèrnia discal és que s’hagi produït la sortida del contingut (hèrnia) o només deformació de l’anell fibrós, sense sortida del contingut (protrusió).

Quina simptomatologia dona una hèrnia discal?

 • Dolor irradiat cap a la cama seguint el dermatoma del nervi pinçat. Pot venir acompanyat de dolor lumbar o no. Normalment el dolor cap a la cama és pitjor que el dolor lumbar.
 • Entumiment, debilitat i parestèsies (formigueig) cap a la cama del costat on hi ha l’hèrnia discal.
 • Dolor lumbar, glutis i piramidal.
 • • “Red flag”!: quan la simptomatologia és bilateral (afectació a les dues cames o dos braços) i apareixen els següents símptomes hem de derivar urgentment:
 1. Pèrdua de força important.
 2. Mal control d’esfínters, que pot provocar incontinència o dificultat per orinar, inclús tenint la bufeta plena.
 3. Anestèsia en cadira de muntar: Pèrdua de la sensibilitat a les àrees que tocarien a una cadira de muntar a cavall com la part interna de les cames (adductors), isquiotibials i l’àrea al voltant del recte.

 

Quins factors de risc hi ha?

 • Pes: L’excés de pes corporal pot causar estrés addicional als discs intervertebrals a nivell lumbar
 • Tipus de feina: Persones amb feines físicament exigents tenen major risc de patir problemes d’esquena. Moviments repetitius com flexionar i extensionar el tronc, empènyer objectes pesants, girar-se de manera continuada a un costat i a l’altre poden augmentar el risc d’aparició d’hèrnia discal.
 • Genètica: Algunes persones hereten una predisposició a tenir hèrnia discal.
 • Tabac: Es creu que el tabaquisme disminueix l’oxigen a nivell discal, causant que es deteriori més ràpidament.

Quins són els factors de prevenció per una hèrnia discal?

 • Exercici físic: Mantenir un bon to muscular a nivell abdominal (transvers de l’abdomen, oblics i recte abdominal) que estabilitza la columna vertebral.
 • Postura: Mantenir una bona higiene postural, tan quan estem asseguts com quan anem a agafar algun objecte (fent servir la força de les cames, no la del tronc quan aixequem el pes), sobretot si es pesant. Serà important per no patir a nivell discal.
 • Pes saludable
 • No fumar

Quin tractament puc fer si tinc una hèrnia discal?

D’entrada no és recomanable el tractament quirúrgic. L’osteopatia i la fisioteràpia són una bona eina per començar a tractar aquest tipus de lesions a nivell conservador. Serà difícil reabsorbir aquesta hèrnia discal però fent un bon treball a nivell estructural (per intentar desbloquejar), a nivell fluídic (per oxigenar la zona perquè hi arribi més sang) i fins i tot a nivell visceral (òrgans com l’úter, les trompes, ovaris, bufeta poden estar influint en aquesta lumbàlgia i també a nivell fascial sobretot si hi ha cicatrius per cesària), podem ajudar a disminuir el dolor.

També serà important fer exercici físic sense impacte. Millorant el to muscular i l’elasticitat de la zona abdominal. Exercicis hipopressius, ioga o pilates serien algunes de les opcions més recomanables.

La nostra dieta, com hem dit abans, també serà molt important i sobretot serà important beure aigua perquè aquests discs estiguin ben hidratats.

 

WhatsApp chat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem les “cookies” a la web per millorar la teva experiència de lectura. Si vols saber-ne més pots llegir la nostra política de cookies i de privadesa.    Més informació
Privacidad